+34 722844528   ☎ +34 972071506 info@nousol.org

Inch’allah Mustapha

Gràcies al projecte Inch’Allah Chaima vam conèixer una fundació catalana que té com a objectiu operar entre 25 i 30 nens l’any que necessiten una operació extremadament tècnica. Vam mantenir diverses reunions amb aquesta fundació fins que vam acordar presentar tres casos de nens amb discapacitat l’Associació de Discapacitats d’Aghbala (ASHA) que necessitava una operació.

Vam triar tres nens les característiques dels quals s’ajustaven més als criteris del programa de la fundació: Mustafa, Ryan i Omar. Malauradament, Omar va morir per un motiu desconegut abans que el comitè de selecció avalués tots els casos.

Vam continuar les reunions fins que, finalment, a finals de gener de 2015 van aprovar ambdós casos i ens van comunicar que havíem de portar en Mustafa immediatament.

A finals de març van arribar a Barcelona en Mustafa, el seu pare i el director de Nousol ONG. Pel que fa a l’habitatge, hem signat un conveni de col·laboració amb La Casa Amaziga de Catalunya que pagaven els seus àpats i suport. També hi van col·laborar Traperos de Emaus de Sabadell i la Mesquita de Sabadell. Va ser una experiència enriquidora per a totes les associacions i persones amb les quals vam tenir l’oportunitat de col·laborar.

Després de tres mesos a Catalunya, van tornar al Marroc. Des del febrer de 2014 (16 mesos) quan vam identificar el seu cas, vam realitzar el seu diagnòstic, tractament, proves mèdiques i finalment l’operació.

Ara comença una altra etapa important, la seva convalescència durant la qual cal ensenyar-li a caminar. Mustafa es beneficiarà del desenvolupament, per part d’ASHA i Nousol ONG, d’un centre d’acollida per a nens amb discapacitat a Aghbala, serà el primer nen a integrar aquest centre. Sergio Quiñones Moreno, fisioterapeuta i osteòpata de Girona, s’encarregarà de la seva recuperació en línia, supervisat per Natalia Richat, pediatra argentina, que estarà tres mesos al centre Aghbala.

Inch'allah Mustapha

PROJECTE AUDIOVISUAL

Mustafa i la seva família viuen en una petita comunitat al cor de les muntanyes de l’Atles, sense electricitat ni cap tecnologia. Són autosuficients, conreen cereals, fruites, verdures i tenen animals de granja. Amb els petits beneficis que obtenen de les seves activitats, guanyen diners per pagar el poc que necessiten. Realment haurien de ser considerats com un referent a tot el món on els residus il·limitats estan destruint el planeta. Tanmateix, aquest sistema en què vivim és injust, els impedeix accedir a les necessitats més bàsiques. Actualment, la indústria farmacèutica i mèdica representa el primer negoci global i, per tant, totes les comunitats que viuen fora del sistema no poden accedir al sistema sanitari públic o privat.

Tanmateix, no volem mostrar aquestes injustícies, el que volem és mostrar el món a través dels ulls d’un nen que viu a la muntanya, lluny de la nostra complexa societat i que de sobte viatja al “primer món”.

A través d’aquest documental audiovisual es vol donar a conèixer la cultura amaziga, conscienciar sobre l’existència de persones amb discapacitat als llocs d’alta muntanya, conscienciar sobre la inaccessibilitat al sistema sanitari de les comunitats minoritàries i conscienciar sobre el Projecte Aghbala de Nousol ONG.

El documental audiovisual està produït i dirigit per el Fotògraf Joel López, Josep Sarquella Juncà i Lorena Martí en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona, Diputació de Girona i la Universitat de Girona.