+34 722844528   ☎ +34 972071506 info@nousol.org

NouSol es va desplaçar a Papua per la realització d’un documental audiovisual dins del Projecte Altres Vides, on s’explica la historia d’un nen discapacitat de cada continent. Per trobar el nostre protagonista vam contactar amb una associació de discapacitats de la regió de Papua i amb una escola rural de la localitat de Sausapor.

A Sausapor vam passar un mes entre la gravació del documental i en la participació en el projecte socioeducatiu que l’escola rural realitza en aquesta localitat. El projecte consisteix en classes de llengua, de reforç, d’anglès, d’informàtica així com assessorament legal per tot tipus de tràmits legals de forma gratuïta. A la regió de Papua conviuen més de 400 ètnies diferents i cadascuna amb la seva llengua i cultura pròpia, degut això moltes persones tenen dificultats a l’hora de fer tràmits oficials. També moltes famílies que viuen a la selva decideixen anar a viure més a prop d’alguna localitat per escolaritzar els seus fills. Aquests nens comencen un procés d’aprenentatge d’una llengua i cultura nova. En resum és un projecte molt necessari.

Gracies aquesta participació encetem un Camp de Treball Internacional (Projecte Sausapor) per enviar professors i monitors voluntaris que ajudin en activitats de lleure i de llengües estrangeres.

sausapor

Escola rural SMP Advent de Sausapor

Amb l’associació de nens discapacitats de Papua, Persada Children’s Health Foundation, vam col·laborar durant un mes i vam visitar una escola d’educació especial a Sorong on vam avaluar el context i les necessitats dels nens i el centre. Gracies aquesta associació vam treballar amb nens discapacitats i gravar part del documental en una illa remota dins del parc natural de Raja Ampat.

DSC_1275

Escola d’educació especial SMP Luar Biasa. Només hi han tres escoles com aquesta en tota la regió de Papua

Amb la realització del documental i les col·laboracions amb diferents entitats de Papua hem pogut comprovar que la població és concentra en dues ciutats grans i la resta està disseminada en petits poblets a la costa i petites comunitats dins la jungla. Que la regió només disposa d’infraestructura sanitària a la ciutat de Sorong i que qualsevol patologia que necessiti un especialista concret o quelcom concret han de desplaçar-se a la capital del país (Jakarta), un altre illa, a més de 3.500 km.

DSC_1185

Representants de l’associació Paupa Persada i de Sedekah Rombongan, aquesta última té una casa on poden dormir els familiars de malalts que es desplacen a l’hospital i transport gratuït

Els nens discapacitats que viuen en llocs remots tenen sempre els mateixos problemes, no poden accedir a la sanitat per que no tenen un lloc on anar si es desplacen a Sorong i  la poca informació de que disposen els pares de les passes que han de seguir en el cas d’operació o rehabilitació. A més en molts casos aquestes persones no entenen l’idioma vehicular, el Bahasa. Degut aquestes adversitats i que no tenen la capacitat econòmica per deixar de treballar la majoria opten per no anar mai a l’hospital.