+34 722844528   ☎ +34 972071506 info@nousol.org

Empoderament des de la Saviesa

El projecte pretén des d’una perspectiva feminista, de colonial i intercultural, empoderar a les protagonistes contribuint a la disponibilitat, qualitat, acceptabilitat, assequibilitat i sostenibilitat en el temps de les seus DDHH a una vida lliure de violències, mitjançant l’impuls del seu empoderament i autonomia econòmica, i l’entrega de capacitació i formació perquè de forma autònoma siguin capaces de:

  1. Prevenir, detectar i lluitar per a l’erradicació de les violències masclistes en l’àmbit de la parella, el laboral i el sociocomunitari.
  2. Participar degudament en les estructures de poder de les que ja formen part, estimulant la seva formació i el seu empoderament polític.
  3. Reapropiar-se dels seus cossos i de la seva llibertat sexual, promovent el seu dret al mateix cos, els seus drets sexuals i reproductius i el dret a la cura, sanació i autocura.

CONTRAPART

La Federació Hakilisigui fou legalment creada l’any 2019. El seu nom Hakilisigui significa, ”saviesa”. Actualment està formada per 1.850 dones productores. Segons els seus estatuts es domicilia a Bobo-Dioulasso, Burkina Faso, i la seva zona d’intervenció és la regió d’Hauts-Bassins del mateix país.  Com a objectius estatutaris, entre altres, té el d’organitzar a les dones perquè combinin els seus esforços i habilitats per a promoure el desenvolupament i el benestar familiar de les dones, fomentar el seu esperit d’iniciativa i negocis, dur a terme activitats generadores d’ingressos (comerç, restauració, teixit i transformació agroalimentària), dur a terme accions de sensibilització en tots els àmbits, promoure la salut sexual i reproductiva i lluitar contra la violència de gènere. La seva estratègia és donar suport a les dones en situació de vulnerabilitat per a millorar les seves condicions de vida. Ho fan d’una manera sorora: la que sap fer alguna cosa ho ensenya a la que no en sap de manera que comparteixen coneixements. En paraules de la presidenta la seva finalitat és “mostrar a les dones que una altra forma de viure és possible” fent referència al maltractament del qual són víctimes.

ANTECEDENTS

La Federació Hakilisigui i NouSol treballaren conjuntament durant tot l’any 2021 en el disseny d’aquest projecte. Fou dissenyat a través d’un diàleg intercultural que es va realitzar de forma tant presencial com telemàtica. S’utilitzà un enfocament de colonial a fi d’incorporar en el projecte els coneixements situats de les protagonistes. L’experiència de treball resultà molt enriquidora per ambdues parts i va permetre conèixer una realitat que no es mostra en els mitjans de comunicació: 1850 dones africanes emprenedores i feministes, amb perspectiva crítica i amb anhel de coneixement. L’any 2022 es va executar la primera fase del projecte. Com a mínim durarà fins el 2025.

OBJECTIU GENERAL

Contribuir a la disponibilitat, accessibilitat, qualitat, acceptabilitat, assequibilitat i sostenibilitat en el temps dels DDHH a una vida lliure de violències de les dones que pertanyen a la Federació dels Col·lectius de l’Associació Hakilisigui d’Hauts-Bassins de Burkina Faso.

AMB EL SUPORT DE